Etiketter

, ,

20111007-142238.jpg

Det är en dyster vecka för oss som åker med pendeltåg i Stockholmsregionen. Jag tycker moderaternas trafiklandstingsråd Christer G Wennerholm har dålig humor när han offentligt, senast på BilSwedens seminarium i onsdags, påstår att pendeltågstrafiken fungerar så bra. För jag utgår ifrån att han skämtar. Även om han inte själv åker pendeltåg dagligen så vet han rimligen hur dåligt det faktiskt fungerar?
Sedan är ju inte allt den politiska majoriteten i SL:s fel. Självklart inte, våra pendeltåg åker ju på samma spår i samma sårbara och kapacitetssvaga system som alla andra tåg. Trafikverket, tidigare Banverket, ansvarar därför för majoriteten även av förseningarna i pendeltågstrafiken. Därmed måste regeringen och Trafikverkets ledning ta på sig ett stort ansvar för att tillskjuta medel och lösa situationen.

Föregående helg var trafiken avstängd pga banarbeten inför Citybanan. Istället för att trafiken fungerar som vanligt från kl 05.00 på morgonen så meddelade Trafikverket i sista sekund att maskinfel etc resulterat i fortsatt stopp i trafiken – under värsta rusningen en vardag i landets huvudstad! Vi är fler än 250 000 personer som drabbas av sådant och vi som vill upprätthålla arbetslinjen i praktiken kan bara förfasas.

Nu idag kom också information via media att avstängningen mellan Södertälje C och Södertälje Hamn förlängs med fyra månader och blir klart först i december 2012. Det innebär sexton veckor ytterligare av byte, trängsel och förlängda restider för Södertäljeborna som åker dagligen till jobb och studier. Dessutom vet vi hur bristfällig punktligheten riskerar att vara överlag, inte minst under vintern… Jag är mycket bekymrad och tror oron delas av övriga resenärer, arbetsgivare och kanske bostadsbolag. När kommer den opålitliga kollektivtrafiken att påverka bostadsmarknaden negativt?

Läs mer: SR