Jag läser det japanska citatet som finns förtryckt i min almanacka och tycker osökt att det passar bra som inledning på detta blogginlägg: ”Den som stoppar huvudet i busken, visar häcken.”

Det har länge varit en debatt om sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) och hennes ovilja att svara på medias frågor. Hon verkar delvis ha förstått att hennes strategi är ohållbar och har medverkat i några sammanhang. Hon vill fortfarande gömma sig bakom landstingsrådskollegor när det kommer kritik om hur sjukvården fungerar, men hon är inte helt omöjlig för journalister att nå. Det verkar däremot trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) fortsatt vara.

Otaliga journalister säger i nyhetsinslagen och skriver i artiklarna att de inte kunnat nå SL:s ordförande Christer G Wennerholm. Journalister ringer mig som 2:e vice ordförande för kommentarer och tillägger syrligt ”fast han som är ordförande lär man inte kunna nå i vanlig ordning”. I bästa fall hänvisar Moderaterna till förnumstiga blogginlägg eller skriftliga kommentarer, ofta långt efter att media önskat en kommentar. Moderaterna respekterar helt enkelt inte medias roll som granskare.

Väljarna får större delen av sin information om aktuell politik via media. När Moderaterna utstuderat gömmer sig för media och undviker offentlig debatt med oss i oppositionen så är det ett demokratiskt problem av stora mått. Dagens inslag i Radio Stockholm som jag klipper in nedan är ett typexempel på hur media jagar den ansvarige i en månad(!) men får ingen intervju eller svar på sina frågor om den allvarliga revisionskritiken. Tycker ens moderata kärnväljare att detta är bra?

Hård kritik mot SL:s ledning

Publicerat: kl 04:56 TORSDAG 19 APRIL 2012, Nyheter P4 Radio Stockholm

SL:s ledning har vid flera tillfällen kritiserats av landstingets revisorer. Ekonomin är illa skött, underhållet är eftersatt och ledningen har dålig koll på hur verksamheten drivs. SL:s ledning måste ta sitt ansvar nu och åtgärda problemen, tycker Erika Ullberg, socialdemokratiskt oppostionslandstingsråd:

– Jag hoppas att moderaterna tar allvarligt på revisionskritiken och tänker genomföra en del av de rekommendationer som revisorerna har. Men ytterst så avgörs ju vem som styr SL och landstinget i valen var fjärde år.

Revisorna är bland annat starkt kritiska mot SL för bristen på underhåll av sina fastigheter. Istället för förebyggande underhåll tvingas SL ständigt till akut underhåll för dyra pengar. Men kritiken är inte ny. För fyra år sedan framfördes samma kritik. Gunilla Jerlinger är socialdemokratisk ordförande för revisionsgrupp 3 på Stockholms läns landsting:

– Vi ser inte att det har förändrats till det bättre. Om man vänder sig styrelsen nu så ifrågasätter vi igen ledning och styrning av bolaget, säger Gunilla Jerlinger.

Och i en granskning av fjolåretsverksamhet anmärker revisornerna på SL:s ekonomi och hur den hanteras. Illa, tycker revisorerna. 2011 gick SL back med 156 miljoner. För 2012 och 2013 ser prognoserna sämre ut med ännu större underskott.

Men det revisorerna främst kritiserar är SL:s uppföljning av de avtal som man skrivit med entreprenörer. SL vet inte om pengarna används till det man betalat för, skriver revisorerna. Erika Ullberg igen:

– Varje skattekrona ska användas till den är tänkt för. Därför är det allvarligt att avtalsuppföljningen inte fungerar.

Radio Stockholm har i över en månad sökt SL:s ordförande, moderaten Christer G Wennerholm, för en kommentar på revisorernas kritik. Men han har valt att inte kommentera den. Erika Ullberg tycker att det är oroväckande:

– Det klart man måste fundera på om man inte står till svars. Flera moderata ledande landstingspolitiker har ju fått kritik för att de duckar och gömmer sig och står inte till svars via media inför allmänheten och det klart att det är bekymmersamt.