20120605-134302.jpg

Det var fantastiskt roligt att ta del av gårdagens opinionsmätning från SCB. Socialdemokraternas ökning med nästan 10 procentenheter på ett halvår är den största uppryckningen partiet gjort under de 40 år SCB mätt partisympatier. Viktor Barth-Kron skriver i DN Sthlm idag att M i Sthlms län tappat 7% medan S gått fram 9% på bara ett halvår och: ”Den spekulativt lagde skulle möjligen kunna dra paralleller till landstingets inte fullt så strålande affärer på sistone.” Och så är det. Kanske inte val avgörs av en bortslumpad vårdcentral, ett klumpigt uttalande om att SL-kortshöjningen bara handlar om att sluta köpa tre chipspåsar, eller en revisorsprickning i sig. Men det är högst rimligt att den samlade bilden av moderatledda landstingets slarv med ord, värderingar och skattebetalarnas pengar faktiskt påverkar väljarna. Moderaterna har traditionellt – och fortsatt – ett mycket starkt stöd i Sthlms län, men förtroende måste vårdas.

Jag är ödmjukt övertygad om att SCB:n bara är en av många opinionsmätningar som kommer innan valet i september 2014, och de kan gå upp och ner. Den som lutar sig tillbaka och litar endast på motståndarens tillkortakommanden eller egna partiledarens kraft lär ramla platt. Vi socialdemokrater har fortfarande mycket att bevisa. Vi måste utveckla politiken, formulera och presentera så människor ser vilka vi är, vad vi vill och hur vi ska ska åstadkomma det.

Vi socialdemokrater kan glädjas åt en ny utmärkt partiledare som väljarna redan ser som den potentiella statsminister han är. Men Stefan Löfven behöver ett spänstigt parti som söker framtid, delaktighet och innovation. Han behöver inga slöa katter utan idéer. Det får den moderatledda alliansen stå för.