20120501-225601.jpg

Det har varit ett fantastiskt fint firande av första maj idag! Över nästan hela Stockholms län rapporterades det om mer folk än på många år, god stämning och framtidstro. Bilden är från Fisksätra i Nacka där jag talade på förmiddagen och ett riktigt bra band spelade mellan talen. Därefter åkte jag in till det långa och glada demonstrationståget som ringlade från Humlegården till Norra Bantorget. Härlig känsla och bra förutsättningar för fortsatt hårt oppositionsarbete i syfte att vinna väljarnas förtroende i valet om 28 månader. Om det och mycket annat talade jag – trots den begränsade talartiden – idag. Detta var ungefär vad jag sa i Nacka:

Första maj-firare!

Om inte nu –
Om inte idag –
Om inte på 1 maj –
När ska vi då tänka på våra systrar och bröder runt om i världen som kämpar för fred, frihet och jämlikhet?

Socialdemokratin är en freds- och frihetsrörelse. Vi har alltid varit bergfasta i övertygelsen att jämlikhet och frihet är två oskiljaktiga mål – helt enkelt två sidor av samma mynt. Vår internationella solidaritet är vårt signum.

Vi vägrar vara tysta när regimen i Syrien dödar sin egen befolkning. Vi förfasas över det som händer där på samma sätt som vi delade glädjen under den arabiska våren. Vårt hopp i Burma har ökat, vårt tålamod prövas i Vitryssland och vårt engagemang kommer aldrig att avstanna för en fredlig tvåstatslösning mellan Israel och Palestina.

Norges sorg är vår sorg. De bestialiska morden på Utöya var riktat mot framtiden för den toleranta och mångfaldsälskande socialdemokratin. Det var ett extremt våldsdåd, men hotet och obehaget från högerextrema krafter finns dessvärre överallt.
Vi visar vårt ställningstagande med att inte kompromissa och samarbeta med Sverigedemokraterna som har sina rötter i vit-makt-rörelsen. Vi avskyr den parlamentariska rasismen lika mycket som vardagsrasismen.

Vi socialdemokrater får skämmas när ledande partivänner svajar i frågor om tillfälliga medborgarskap eller slänger sig med uttryck om ”den israeliska lobbyn” och likställer sionism med antisemitism.
För oss socialdemokrater är kampen för jämlikhet och människors lika värde en unison kamp mot rasism och främlingsfientlighet!

Arbetarrörelsen vill skapa ett öppet, varmt och solidariskt samhälle där människor får plats att utvecklas, studera och arbeta utifrån förmåga. Det är inget kravlöst samhälle. Tvärtom ställer vi höga krav på både individer och på samhället. Vi gör det genom att skapa möjligheter att bidra, lära nytt och förverkliga drömmar.

Försök att beröva människor lusten och kraften att utvecklas och du får ett samhälle där hjulen stannar av, där jobben blir färre och konkurserna fler. I ett sådant samhälle krymper inte bara ekonomin, även omtanken och ansvaret för varandra minskar.

Vi får människor som räds framtiden och istället söker lösningarna i det förgångna, människor som känner att samhället vänt dem ryggen, som inte känner att de har en plats i värmen och gemenskapen. I denna mylla gror fördomar, misstro och uppgivenhet.

Försök att skilja jämlikhet och utveckling åt och du får ett samhälle som faller isär, där klyftor och fattigdom växer. Alla människor måste känna sig delaktiga i utvecklingen. Och alla människor har rätt att demokratiskt vara med och styra sin egen och samhällets utveckling.

Jag vill att vi tar upp en varm och innerlig applåd här i Fisksätra för fred, frihet och solidaritet!

………..

Mötesdeltagare,

Sverige står inför ett vägskäl. Under de kommande åren kommer det att avgöras hur vi som land kommer att gå framåt, hur vi tar oss an framtidens utmaningar och möjligheter, hur vi ser på omvärlden – och hur omvärlden ser på oss.

Den borgerliga regeringen har nu haft närmare sex år på sig att prata om jobblinje. De pratar om att alla ska jobba, men de har missat att regeringen måste bidra aktivt för att skapa nya jobb.

Istället ser vi hur högteknologiska företag likt Astra Zeneca i Södertälje packar ihop och flyttar utomlands, för att vi i Sverige inte längre kan erbjuda dem den högutbildade arbetskraft, den innovativa miljö och den infrastruktur de behöver.

Vi ser hur ungdomsarbetslösheten ökar. Hur en generation fylld av vetgirighet, kraft och hopp riskerar att lämnas bakom när Sverige går framåt.

Vi ser för varje dag som går med en borgerlig regering hur möjligheter och kraft riskerar att gå till spillo för att vi inte ger alla chansen att visa vad de går för.

Om bara några veckor tar stora gymnasieklasser studenten. Många hoppas läsa vidare, många vill jobba. Konkurrensen om både studieplatser och arbetsplatser är hög. Arbetslösheten är omkring 8%!
När firman Borg & Reinfeldt tog över 2006 så var arbetslösheten omkring 5 procent och då kallades det för ”massarbetslöshet”. Jag vet vad jag kallar den växande långtidsarbetslösheten – ett misslyckande!

Runt om i världen finns redan många länder som har mycket lägre utbildningsnivå än Sverige, sämre arbetsvillkor och lägre löner. De är också betydligt billigare. Ska vi gå på den vägen har vi en väldigt lång väg att gå.

Och vi skulle möta låglöneländerna på väg åt andra hållet. För många utvecklingsländer satsar just nu på skolor och universitet, på forskningscentrum och ny teknik – just för att kunna konkurrera med kunskap istället för kostnad. Just för att ha råd att finansiera en högre välfärd, en högre levnadsstandard, en större frihet för denna och kommande generationer.

De skulle säga till oss: Vad håller ni på med? Vet ni inte att det inte går att konkurrera med sämre skolor och mindre utbildning? Tror ni verkligen att ni kan sätta alla i arbete genom sänkt krogmoms och sämre socialförsäkringssystem? Hur kan ni låta en hel ungdomsgeneration stå och vänta?

Och därför är vårt budskap: Vi ska inte gå den vägen. En annan väg är möjlig.

Regeringen väntar på bättre tider – medan Sverige väntar på en bättre regering!

…………….
Infrastrukturen är en nyckelfråga för att lyckas med tillväxt, innovation och företagsamhet. Vi ska kämpa för full sysselsättning och vi ska bygga ut kollektivtrafiken för att klara både arbetspendling och miljömål.

Det är förstås extra roligt för mig som socialdemokratiskt trafikoppositionslandstingsråd att tala här idag. Inte bara för att solen lyser. Inte bara för att siffrorna för vårt parti pekar uppåt. Inte bara för att det här finns så många trevliga partivänner.
Utan för att socialdemokraternas envetna och långsiktiga arbete för en utbyggd tunnelbana har gett resultat. Vi har i landstingets trafiknämnd fattat beslut om en förstudie för en tunnelbana från Kungsträdgården till Nacka! Och som vi har väntat på detta lilla, första, steg! Jag hade önskat att beskedet från Moderaterna hade kommit tidigare och varit mer förpliktigande och helhjärtat.

Bussarna står i kö in till Slussen och passagerna står i mittgångarna. Nacka och övriga länet växer oerhört kraftigt och det måste vi både värna och hantera. Trängseln på tunnelbanan ökar. Busskapaciteten räcker inte. Utsläppen från vägtrafiken ökar och det är vi som bor i kranskommunerna som drabbas hårdast av längre restider och begränsningar till vilka jobb och skolor man vågar – och orkar – pendla till då störningar inte minst i pendeltågstrafiken är fortsatt stora.

Stockholm har inte fått en ny tunnelbanestation på närmare 20 år! Moderaterna har trots det sagt att tunnelbanan är färdigbyggd.
Och som vi vet har Moderaterna ofta fel!

Nacka behöver en tunnelbana så snart som möjligt. Men det innebär fortsatt hårt arbete mina vänner. Tro inte för ett ögonblick att det moderata trafik – eller ska jag säga spårvagnslandstingsrådet kommer arbeta hårt för en utbyggd tunnelbana.

Planerna för ett spårvagnsnät i innerstaden ligger fast. Moderaterna pratar om en tunnelbana till Nacka först omkring 2030. Ni kanske tycker att jag är ung nu men 2030 är jag inte särdeles ung…
Och hur ska det fungera för Nacka- och Värmdöborna att komma till jobbet de närmaste 18 åren när situationen redan är så ansträngd och Nackas befolkning väntas öka i samma takt som nu?

Nej det här funkar inte!
Stockholmsregionen har inte råd med dessa felinvesteringar som till exempel i dyra spårvägar i innerstaden. Vi måste investera varje skattekrona rätt så att resandeandelen för kollektivtrafiken ökar och inte biltrafiken. Vi måste ha rätt trafikslag, på rätt plats, i rätt tid, till rätt pris!

Vi måste värna skattebetalarnas pengar och se till så att hälso- och sjukvård inte slumpas bort för en bråkdel av värdet såsom skedde med vårdcentralen Serafen. Vi behöver en handlingskraftig landstingsmajoritet som går i takt med invånarna och som vågar ta ansvar.

Jag förstår om Erik Langby, Filippa Reinfeldt och Christer Wennerholm inte är på så gott humör dessa dagar. Vi jagar dem, media jagar dem och om 28 månader är det val. Då kommer väljarna att ställa dem till svars.

Moderaterna försöker nu skicka fram landstingsstyrelsens ordförande Torbjörn Rosdahl att förklara vad som hänt och hur han ska hantera Serafen-situationen. Rosdahl svarar att han gett landstingsdirektören i uppdrag att se om landstinget kan få tillbaka lite pengar från avknoppningen och försäljningen som sedan länge är över.
Alltså att försöka få ett litet tröstpris när storbolaget betalat mångmiljonbelopp rakt ner i fickan på några privatpersoner. Pengar och värden som egentligen tillhörde landstinget och oss skattebetalare.

Det är inte konstigt att vi socialdemokrater tycker det är jobbigt att Moderaterna sköter en budget på över 70 miljarder kronor årligen!
För tänk er om det vi pratade om hade hänt i verkliga livet. Om jag säljer min soffa till Veronica för 1000 kronor och så säljer hon den vidare till Kaj för 35 000 kronor. Ska jag komma till Veronica och be att få lite av dessa pengar sen? Eller ska jag gå till Kaj och be att han även ger mig lite extra utöver det han betalat till Veronica? Vad är chansen att de vill ge mig något? Och kan man befara att det byts lite gentjänster om pengar faktiskt betalas tillbaka?
Lösningen är ju inte att försöka få små kompensationer i efterhand. Lösningen är att få en ansvarsfull landstingsmajoritet som inte slösar med skattebetalarnas pengar!

Nej, jag tycker inte att det nuvarande styret duger och jag tror faktiskt väljarna håller med oss. Jag tror att de i valet 2014 känner i magen, i hjärtat och i den rationella delen av hjärnan att åtta år med borgerligt styre är nog.
Så låt oss fortsätta kämpa tillsammans för ett maktskifte. För människors lika värde. För jobben och för en utbyggd tunnelbana.

Låt oss se till alla människor ges möjlighet att förverkliga sina bästa stämningars längtan! Tack för att ni lyssnade.